[...] dotyczą przede wszystkim naszego ciała, czyli jego wyglądu zewnętrznego oraz poziomu sprawności, to nie można zapominać o sferze umysłowej. Zarówno skupienie, motywacja, jak i nastawienie, to bardzo ważne elementy każdego treningu. Dzięki nim unikamy kontuzji, poprawiamy swoje wyniki i pokonujemy bariery. W jaki sposób pokierować sposobem [...]
[...] odpowiednich szczepów. Jeśli kochasz nabiał, a musisz z niego zrezygnować, wówczas z pewnością szukasz zamienników. Oto kilka przykładów: Mleko: przetwory mleczne oznaczone jako „bez laktozy” lub mleka roślinne, np. owsiane, sojowe, ryżowe Ser bezmleczny: ser wegański, drożdże odżywcze Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey [...]
[...] Wyniki obserwacji bieganie w sposób zauważalny było powiązane z mniejszym przyrostem BMI (indeksu masy ciała) oraz przyrostem centymetrów w pasie, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. w grupie osób najbardziej aktywnych fizycznie hamowanie przyrostu BMI przez bieganie było o wiele silniej zauważalne u kobiet, mniej u mężczyzn. To znaczy, [...]
Próbujesz zadbać o jakość swojego snu? Z pewnością wziąłeś już pod uwagę takie czynniki jak odpowiednia temperatura w sypialni, zaciemnienie, starasz się też nie korzystać z urządzeń elektronicznych przed snem, a nawet wprowadziłeś relaksującą rutynę przed położeniem się spać. A czy wiesz, że na jakość snu może wpłynąć także to, co jesz na swój [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Powodem do napisania tego artykułu ponownie, był komentarz jednego z Czytelników, który zacytuję poniżej: "Masa na stare lata - zastanawiam się, czy warto?" Jeśli jednak waga poszła w dół (analogicznie, w górę), musisz w kolejnym tygodniu odpowiednio zareagować (jeść więcej lub mniej). Pamiętaj, Twoim celem jest, po tygodniu, zanotowanie tej [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
[...] Siemię lniane najczęściej kupujemy w postaci pestek lub zmielonej. W obu przypadkach, pod wpływem wody siemię pęcznieje i wydziela żelową substancję. Stosuje się je często jako dodatek do owsianki lub jogurtu (podobnie jak nasiona chia). Jest ono także źródłem kwasów omega-3 oraz błonnika. Siemię często jest wykorzystywane przy zaparciach, ale [...]
[...] Czynników jest wiele. Pytanie brzmi — czy na wydajność ćwiczeń wpływa także Twój mikrobiom jelitowy? Z pewnością nie raz o nim słyszałeś, ale czy wiesz, co to jest i jakie pełni funkcje? Czym jest (mikrobiota) mikrobiom jelitowy? Mikrobiom jelitowy składa się z bilionów mikroorganizmów i ich materiału genetycznego, które żyją w przewodzie [...]
[...] nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. Jeśli nałożysz tyle samo jedzenia, na mniejszy talerz poczujesz się, jakbyś zjadł więcej, niż gdybyś to samo zjadł z dużego talerza. Jedz powoli Innym sposobem oszukania mózgu w celu wyłączenia sygnałów głodu jest dłuższe żucie pokarmu, [...]
[...] Waszą czujność! Ale dlaczego…? Możecie zapytać. I dodać: przecież dosłownie, co kilkanaście dni czytam o tym, że naukowcy, dziennikarze, lekarze etc. wskazali dietę X, Y, Z jako najlepszą…? Dla przykładu magazyn Forbes (założony ponad 100 lat temu i wydawany w 27. krajach) w klasyfikacji najlepszych diet na rok 2022, wskazał na dietę [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] odpowiednio zmysłów, jedzenie traci dużo ze swojego uroku, a także ograniczone są rozmaite, normalnie występujące reakcje fizjologiczne w odpowiedzi na bodziec, jakim jest pokarm. Jakby tego było mało, COVID-19 często objawia się ostrymi objawami żołądkowo-jelitowymi. Problemy żołądkowo-jelitowe po COVID-19 Celem badania było [...]
[...] potraw, a to wcale nie jest droga do sukcesu. Może Ci się to uda przez kilka tygodni, ale w końcu tak bardzo będzie Ci brakować tych smaków, że rzucisz się na nie, jak "szczerbaty na suchary". Dużo lepszym podejściem jest ograniczyć tuczące potrawy, ale pozwolić sobie na ich niewielkie ilości od czasu do czasu. Nadmierne i [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] różowej zawiesiny do burgerów. A mimo to, miliony ludzi nadal kupują i jedzą ich produkty. Także nasze obawy są uzasadnione i pomimo takich sensacyjnych informacji, jak używanie mięsa końskiego w burgerach, nadal będzie popyt na fast foody i burgery – tak długo, jak człowiek będzie leniwy. Smacznego! https://youtu.be/ua1RPdQchsc [...]
[...] bakterii i zatrzymanie dobrych jest właśnie spożywanie sfermentowanej żywności i napojów. Dużo się też mówi o odchudzających właściwościach sfermentowanych produktów. W jaki sposób sprzyjają one utracie wagi? Głównie za sprawą bakterii jelitowych, które mogą regulować masę ciała, ale także dzięki dużej ilości składników odżywczych. Trawienie [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
[...] pełnych cukru. Z biegiem czasu te dodane cukry zawarte w słodkich jogurtach mogą uszkadzać szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech nie będzie śnieżnobiały. Ser Podobnie, jak jogurt, jest bogaty w wapń i fosfor. Największą dawkę wapnia zapewnisz sobie wybierając sery twarde, takie jak cheddar i parmezan. Jeśli jednak deskę serów popijać [...]